Stjärnlösa nätter

- Om rätten att själv välja sitt liv.

Foto: Elisabet Sverlander, Martin Skoog.

Med Lina Söderberg & Ulf Evrén. Efter en bok av Arkan Asaad

En berättelse om kampen om rätten till ett eget liv, om skuld och straff, svek och kärlek, om den långa och svåra vägen till försoning. 

Om föreställningen

Amàr är arton år, kurd och uppvuxen i en svensk småstad. En dag bestämmer pappan att hela familjen ska åka på bilsemester till Irak och hälsa på släkten. Det blir ett kärt återseende, inte minst med kusinen Amina. Snart anar dock Amàr att något är i görningen. Det viskas bakom hans rygg. Ett flertal gånger får han frågan om det inte snart är dags att gifta sig. Till slut kommer sanningen fram. Pappan har bestämt att Amàr och Amina ska gifta sig. Amàr får en chock och vägrar gå med på detta. Han klarar dock inte trycket från familjen och går till slut med på giftermål.

När han senare ångrar sig börjar helvetet.
Kluven mellan  lojalitetskraven från familjen och sin egen vilja står Amàr och försöker förtvivlat få ihop sitt liv. Tumskruvarna dras åt, till slut känner Amár att det inte spelar någon roll hur han väljer, människor omkring honom kommer att fara illa hur han än gör. Till slut, när allt ser som allra mörkast ut, tar historien en ny vändning och ett hopp föds om en möjlig väg framåt.


Medverkande

Skådespelare: Lina Söderberg och Ulf Evrén 
Regi: Roger Westberg
Ljus & ljud: Simon Söderberg
Producent: Yvonne Granath
Grafisk form och film: Carin Lundhquist Frenning
Efter en bok av Arkan Asaad

Målgrupp: åk 8, 9 och gymnasiet, unga vuxna och vuxna

Föreställningens längd 65 min
Läs mer om våra skådespelare.

Pressröster (i urval)

"Urskickligt gestaltat när roman blir levande på scen", "Hedersproblematiken upphöjs till allmängiltighet och stirrar uppfordrande publiken i ögonen.", "Att för ett ögonblick lämna våra tilldelade roller och med uppriktig nyfikenhet undersöka de allra mest svårgestaltade frågorna. Och det lyckas Boulevardteatern i allra högsta grad med" 
DN

"Utmärkt pjäs för viktiga samtal om traditioner och familjeband/.../ Skickligt, avspänt och minimalistiskt tolkad/.../ med en lekfull, nära ton."
SvD

Läs mer: Press - Radio - Publikröster

Trailer

Skådespelare: Lina Söderberg och Ulf Evrén
Film av Carin Lundhquist Frenning, 2021

Pressbilder

Klicka på resp bild för att hämta högupplöst foto. Glöm inte att alltid ange fotografens namn.
Foto:  Elisabet Sverlander (Lina), Martin Skoog (Ulf).

Material till arrangör och lärare

Klicka på bilderna för att ladda ner till dator.

Affisch

A4
A3

Klicka på bilden för att ladda hem A3 eller A4.
Skriva egen text: Öppna i Acrobat – skriv vafri text – välj Spara som… (viktigt! annars sparas inte texten) – maila iväg –  och / eller skriv ut.

Arrangörsblad

PDF. Klicka på bild för att ladda ner.

Studiematerial

Hämta pdf direkt

'Ung och fri - eller?'
- Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv.


Initiativtagare till detta studiematerial är Anette Franzén, f d lärare på Hagagymnasiet i Norrköping, som har använt sig av Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter i sin undervisning. Från boken har hon utvecklat det här studiematerialet som har sin utgångspunkt i mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention. Materialet lämpar sig mycket väl att använda inför, eller efter att man sett teaterföreställningen Stjärnlösa nätter.

Hämta studiematerial här