Stjärnlösa nätter- om rätten att själv välja sitt liv

Spelas på Improstudion 15 dec kl 19.

Anna Fahlstedt & Ulf Evrén | Foto: Martin Skoog

Vi avslutar Svergie-turnén med en offentlig föreställning i Stockholm på Improstudion, Skånegatan 63. Köp biljetter på Ticketmaster. Kvarvarande biljetter säljs på plats 1 timme innan föreställning. Endast kortbetalning. 

"Urskickligt gestaltat när roman blir levande på scen"
"Hedersproblematiken upphöjs till allmängiltighet och stirrar uppfordrande publiken i ögonen."
"Att för ett ögonblick lämna våra tilldelade roller och med uppriktig nyfikenhet undersöka de allra mest svårgestaltade frågorna. Och det lyckas Boulevardteatern i allra högsta grad med" 
DN

 

Amàr är arton år, kurd och uppvuxen i en svensk småstad. En dag bestämmer pappan att hela familjen ska åka på bilsemester till Irak och hälsa på släkten. Det blir ett kärt återseende, inte minst med kusinen Amina. Snart anar dock Amàr att något är i görningen. Det viskas bakom hans rygg. Ett flertal gånger får han frågan om det inte snart är dags att gifta sig. Till slut kommer sanningen fram. Pappan har bestämt att Amàr och Amina ska gifta sig. Amàr får en chock och vägrar gå med på detta. Han klarar dock inte trycket från familjen och går till slut med på giftermål.
När han senare ångrar sig börjar helvetet.

Kluven mellan  lojalitetskraven från familjen och sin egen vilja står Amàr och försöker förtvivlat få ihop sitt liv. Tumskruvarna dras åt, till slut känner Amár att det inte spelar någon roll hur han väljer, människor omkring honom kommer att fara illa hur han än gör. Till slut, när allt ser som allra mörkast ut, tar historien en ny vändning och ett hopp föds om en möjlig väg framåt.

En berättelse om kampen om rätten till ett eget liv, om skuld och straff, svek och kärlek, om den långa och svåra vägen till försoning. 

Arkan Asaad
Tusentals unga i Sverige pressas eller tvingas att gifta sig mot sin vilja. Arkan Asaad var en av dem. 
– Det jag vill belysa handlar om ekonomi, släktsammanhållning och trygghet. Om gott rykte och anseende och att underordna sig det kollektiva, beskriver Arkan.
Han tycker att begrepp som "hederskultur" är vilseledande - "heder är ju något fint" - och poängterar att problemet inte handlar om vissa religioner, nationaliteter eller kön.– En lesbisk svensk tjej som inte blir accepterad av sin familj kan nog känna igen sig. 
Arkan Asaad har hållit hundratals föreläsningar, pratat med både makthavare och unga som är i Amàrs situation, och startat organisationen Right 2 Choose, som utbildar om tvångsgifte och, mänskliga rättigheter och rätten att välja sitt liv. 
Se Arkan Asaad intervjuas i Malou efter 10 från 1 okt - Klicka här!

Föreställningens längd 65 min
Skådespelare hösten 2018: Anna Fahlstedt & Ulf Evrén
 

Regi Roger Westberg
Regiassistent Marina Almén
Ljus & ljud Simon Söderberg
Efter en bok av Arkan Asaad
Producent: Jörgen Aggeklint


Läs mer om Arkan Asaad på hans hemsida