Den skalliga primadonnan

av Eugene Ionesco 

Medverkande:

Tintin Anderzon, Iwa Boman, Margaretha Byström, Nils Eklund, Helge Skoog, Roger Westberg.

"Without Ionesco there would have been no Monty Python.”  Los Angeles Times

Regi Lena Söderblom
Musik Per Tjernberg
Ljus Pär Ibbing
Översättning Jan Mark

Föreställningslängd 1,15 tim
Vi möter ett par i deras hem, snart anländer ett annat par och slår sig ner - men känner de verkligen varandra? Då ringer det på dörren. Men är det verkligen någon där? Och vem är egentligen brandmannen som verkar känna hushållerskan? Frågetecknen hopar sig, men finns det några svar?
Ionesco
avskydde egentligen teater och hade för avsikt att skriva en dräpande parodi på teatern. Resultatet blev Den skalliga primadonnan, skandal när den först sattes upp i Paris 1950 men succé när den några år senare åter sattes upp på den lilla teatern Theatre de la Huchette, där den har spelat oavbrutet sedan dess!
Missa inte när Sveriges vassaste teaterrävar möter mannen som hatade teater.

Den "skalliga primadonnan" är Ionescos första pjäs. Parodin som skulle tillintetgöra teatern hade fått liv och utvecklats till en språklig tragedi. Hans teater brukar kallas för absurd, men Ionesco föredrog att beskriva sin teater insolite (orimlig, bisarr, sällsynt). "att gestalta det osannolika och det bisarra - mitt universum".

Idén till pjäsen fick Ionesco när han studerade engelska. Läroböckernas fåniga konversationsfraser får i pjäsen symbolisera ett mänskligt umgänge som i sin rituella meningslöshet är motsatsen till all verklig kommunikation. Ionesco´s dramatik driver med den traditionella teatern och det konventionella småborgerliga livet.

I pjäser av Ionesco och Beckett och andra absurdister framställs livet som ett meningslöst Intet. Svart humor. En glad pessimism som gör pjäserna tragikomiskt roliga. Den absurda teatern växte fram efter 2:a världskriget.

Härom  året firades hundraårsminnet av Eugene Ionescos födelse. Men enligt förlaget Bibliothéque de la Pléiade som givit ut Ionescos samlade verk föddes han i själva verket 1909 i den rumänska staden Slatina. Dog gjorde han verkligen 1994 i Paris.

Speltider

lör 14 feb kl 18
lör 21 feb kl 18
lör 14 mars kl 18
sön 22 mars kl 18
lör 11 april kl 18
lör 18 april kl 18
lör 25 april kl 18 


BILJETTER
Biljettpris ordinarie 290 kr
Biljettpris pensionär, student, Scenpass, ungdom t o m 19 år, grupp om minst 10 pers 220 kr

BILJETTBOKNING
TICNET
www.ticnet.se eller via Ticnets callcenter tel 077-170 70 70

BOULEVARDTEATERN
biljett@boulevardteatern.se el tel 08-6429800 
Kassan öppen ons-fre kl 9-11 samt 1 tim före föreställning.